Érdeklődőknek

Szinte minden alkalommal, amikor egy leendő lovastornász lelkes, de aggódó családtagja érdeklődik, elhangzik a kérdés: "Mikor érdemes elkezdeni?"

Tapasztalatunk szerint, nincs mindenkire egyformán alkalmazható szabály. Minden esetben, különösen az 5 - 6 évesek esetén, meg kell vizsgálni a jelölt testi és szellemi fejlettségét, szocializáltságát, mozgáskoordinációját, milyen mértékben, illetve hosszan köthető le a figyelme, képes-e megérteni és hajlandó-e végrehajtani az edzői utasításokat, mennyire kötelességtudó, hogyan közelít a lóhoz.
Az sem egy utolsó szempont, hogy a gyerek a szüleit, vagy a szülők a gyereket szeretnék rábírni az edzések rendszeres látogatására.

Annak érdekében, hogy objektív képet kaphassunk egy-egy jelentkezőről, egy tornatermi és egy lovardai próbaedzést ajánlunk fel költségmentesen, majd az ottani tapasztalatok alapján, a szülőkkel közösen alakítjuk ki álláspontunkat.

A próbaedzéseken való részvételhez nem szükséges semmilyen speciális felszerelés a jelentkező számára. A tornateremben a talajgyakorlatok mezítláb és zokniban is végezhetők, ruházatként tökéletesen megfelel egy póló és egy sort, vagy egy tornadressz. Később, az ún. műlovon végzett gyakorlatok némelyikénél, szükséges egy olyan rugalmas anyagból készült nadrág, ami az egész lábat megvédi a kellemetlen horzsolásoktól.

Ez a felszerelés a lovardai edzés során kiegészül egy puhatalpú tornacipővel, amit a későbbiek során, ha az érdeklődő már rendszeresen jár edzésekre, speciális, a balettcipőhöz hasonló, tornapapucsra kell cserélni. Természetesen hidegebb időjárás esetén, rétegesen kell felöltözni, hogy szükség esetén le, majd ismét fel tudjanak venni egyes ruhadarabokat. Az évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy télen érdemes a tornapapucsot ún. búvár zoknira cserélni, ami elősegíti a láb melegen tartását.

A sportág nem igényel semmilyen előképzettséget. Az edzői team segítségével a gyerekek többsége, itt sajátítja el az alapokat, megtanulnak a földön bukfencezni, cigánykerekezni, kézen állni. A lovardai rend, a lovak körüli mozgás, viselkedés, illetve az állatok tisztításának, felszerelésének megismerése és ezek szabályainak betartása biztonsági szempontból nagyon fontos, így azok a gyerekek, akik már rendszeresen jártak lovagolni, ezen a területen előnyt élvezhetnek.

Amikor egy gyerek életében először ül lóra, függetlenül attól, hogy a későbbiek során lovagolni vagy lovastornázni szeretne, mindenképpen érdemes lovastorna felszerelést használni. Ennek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy a ló hátán lévő "filc" vagy nyeregalátét, a nyereggel ellentétben, lehetővé teszi, hogy a lovas közvetlen kapcsolatba kerüljön a lóval, és így a lehető legjobban érezhesse a ló mozgását. Másrészt, a lovastorna hevederen található két fülbe kapaszkodva, a gyerek nagyobb biztonságban érezheti magát.

A fokozatosság elvét betartva, a lovastornászok gyakorlataikat először a földön, majd a műlovon, később a lovon végzik. Ennek hatására folyamatosan fejlődik izomzatuk, állóképességük, egyensúlyérzékük, egyre hajlékonyabbak és lazábbak lesznek, illetve kialakul a megfelelő mértékű önbizalmuk. A ló mozgásának megismerésével és lekövetésével, javul a ritmusérzékük, megtanulnak időben és megfelelően reagálni a ló mozdulataira. A szabadon választott gyakorlatsorok zenéjének kiválasztása, illetve a koreográfia összeállítása, a gyerekek kreativitását is fejleszti. Később, az edzések során nemcsak egyéni, hanem páros- és csapatgyakorlatokat is végeznek, amelyek hatására, megszokják, hogy figyeljenek egymásra és kialakul a többiek iránti felelősség és bizalom.

Véleményem szerint, a fent leírtak alapján, minden lovagolni vágyó gyereknek, először lovastornáznia kellene, mert így egy olyan biztos ülése alakul ki, amelynek köszönhetően, a későbbiekben bármelyik szakágban sikerrel tud továbbfejlődni.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy hobbyként vagy versenyszerűen a lovastornát válasszák. A kezdőknek, heti egy lovardai és egy tornatermi edzést javaslunk, ami alapján, a gyerekek és szüleik, közösen el tudják dönteni, valóban ebben a szakágban szeretnék-e folytatni. Amennyiben a versenyzés mellett döntenek, már minimum két lovas és egy tornatermi edzés szükséges.

A lovaglás és a lovastorna költségeit összehasonlítva elmondható, hogy a kezdeti időszakban, a feltétlenül szükséges futószáras oktatást alapul véve, a lovastornáé kb. kétharmada a lovaglásénak. Később, hobby szinten, a két szakágban közel megegyezőek a kiadások. Rendszeres versenyzés és az ehhez szükséges feltételek figyelembevételével, a lovastorna költségei nagyságrendekkel alacsonyabbak.

Az utóbbi időben, a növekvő versenyzői létszámnak, illetve az edzők és futószárazók egyre jobb felkészültségének köszönhetően, a hazai versenyek magas színvonalú, komoly megmérettetéseké váltak, és ennek eredményeképpen, a legjobbak nemzetközi szinten is egyre sikeresebben szerepelnek. Teszik ezt annak ellenére, hogy szinte minden egyesület kevés olyan lóval rendelkezik, amely a szakág nemzetközi követelményeinek megfelel és még több éven keresztül használható lesz.